Våre kommentarer til Statsbudsjettet 2025

Erling Behrens kontor

Angstforeningen ar glad for at det avsettes mer midler til psykisk helse, men det som avsettes er på langt nær nok. En av fem personer i Norge har eller vil få en angstlidelse som begrenser dem i hverdagen. Statsbudsjettet gjenspeiler ikke dette i sin satsning. Det er vanskelig å se at det vil bli en stor helseforbedring ved at det avsettes 150 millioner
frie midler til kommunene for lavterskeltilbud innen psykisk helse. Bryter vi det ned på individnivå er det et tilskudd på kr. 27,-/innbygger. Utfordringene innen psykisk helse ute i kommunene er både mange og store. Dette statsbudsjettet vil i svært liten grad bidra til å forebygge og gjøre hverdagen enklere for dem som har en angstlidelse som begrenser dem fra å delta i arbeidslivet, skole og
utdanning og ellers i samfunnet.

Derfor ønsker Angstforeningen at Statsbudsjettet styrkes ved å blant annet å gi økonomisk handlingsrom for:
Bedre psykisk helse, redusert utenforskap, og økt deltakelse i samfunnet ved å gi:

  • Raskere hjelp til mennesker med angst som begrenser dem i hverdagen.
  • Lengre behandlingstid for dem som trenger hjelp utover den tid som er vanlig i dag.
  • Tilgang til ekstern ressurs (f.eks. angstkoordinator) for å oppnå lik behandling uavhengig av egne og pårørende sine ressurser.
  • Informasjon og økt kunnskap om angst og psykisk uhelse i samfunnet og redusere blant annet stigma og skam relatert til angstlidelser og psykisk uhelse.
  • Økonomisk støtte til veiledningsgrupper som både gir helsegevinst for den enkelte deltaker og økt kunnskap til brukermedvirkning på individ-, tjeneste- og systemnivå.

Det må utarbeides og gjennomføre et kompetanseprogram basert på erfaring og forskning som inneholder informasjon, veiledning og oppfølgning for NAV-veiledere, HR-personell,
tillitsvalgte og ledere i offentlig og privat sektor. Et program relatert til angst og psykisk uhelse om hvordan tilrettelegge arbeidsplassen for mennesker med angst som begrenser dem i arbeid og eller komme ut i arbeidslivet. I henhold til Helsenorge har (eller vil oppleve) 20 til 25% av befolkningen en angstdiagnose som begrenser dem i hverdagen. Målsetning er å redusere utenforskap og gi flere med en angstdiagnose og annen psykisk uhelse en bedre arbeidshverdag og få flere til å gå fra trygd til arbeid.

Det må utarbeides og gjennomføre et kompetanseprogram basert på erfaring og forskning som inneholder informasjon, veiledning og oppfølgning for helsesykepleiere, veiledere i skolen og på utdanningsinstitusjoner, samt utdannings- og skoleledere. Et program relatert til angst og psykisk uhelse om hvordan tilrettelegge skole og utdanningsinstitusjonene for mennesker med angst som begrenser dem i skole og utdanning. I henhold til Helsenorge har (eller vil oppleve) 20 til 25% av befolkningen en angstdiagnose som begrenser dem i hverdagen. Målsetning er å redusere utenforskap og få flere med en angstdiagnose og annen psykisk uhelse til å få en bedre skolehverdag og til å gjennomføre skole og utdanningsløpet.

Del på:

Mer informasjon?