Vedtekter
Oppdatert: 31. mai 2024
Vedtekter Foreningen Angstringen Norge
KAPITTEL 1
Formål og oppbygning
1.1 Foreningens navn:
Foreningens navn er Angstforeningen og hovedkontor er i Oslo.
1.2. Formål:
Angstforeningen er en medlemsorganisasjon for alle som har erfaringer med angst, pårørende og andre interesserte, og er tilgjengelig for de som ønsker bedring i psykisk helse og livskvalitet.
Formålet skal oppnås gjennom følgende aktiviteter:
- Nettverksbygging: Vi skal fungere som et knutepunkt og drifte et nettverk av lokallag rundt om i Norge. Vi bistår, etablerer og støtter de lokale foreningene i deres arbeid.
- Kunnskapsdeling: Vi samler, produserer, videreutvikler og formidler erfarings- og kunnskapsbasert informasjon (om angst). Hos oss anses og brukes brukerkunnskap og erfaringskompetanse som likeverdige kunnskapsområder i utvikling, gjennomføring og evaluering av vårt arbeid.
- Brukermedvirkning: Vi fremmer brukermedvirkning inn på alle nivåer i samfunnet. Målet er brukermedvirkning i eget liv, i gruppene våre, inn mot helsevesenet, utdanningsinstitusjoner, politikere, arbeidslivet, andre interesseorganisasjoner, med flere. Brukermedvirkning skal foregå på 3 nivåer: Individ, tjeneste og system.
- Veiledning og støtte: Angstforeningen veileder og støtter de som tar kontakt med oss, og tilrettelegger for aktiviteter og møteplasser for mennesker med angstproblemer. De som ønsker å snakke om sin egen angst, skal få god og lett tilgjengelig hjelp.
- Forebygging: Angstforeningen bidrar til å forebygge at ulike livsmestringsutfordringer, livskriser, og milde og moderate plager og lidelser utvikler seg til mer alvorlige tilstander.
1.3 Oppbygging:
Organisasjonens oppbygning er følgende:
- Årsmøtet
- Landsstyret
- Lokallag
Årsmøtet er Angstforeningens øverste organ. Landsstyret er underlagt årsmøtet og er øverste organ i perioden mellom årsmøtene.
KAPITTEL 2
Medlemskap
Angstforeningen er en medlemsorganisasjon for alle som har erfaringer med angst.
2.1 Medlem
Medlemskap er åpent for alle. For å være medlem må man betale en årlig medlemskontingent, som fastsettes av årsmøtet.
2.2 Valgbarhet
Alle medlemmer som har betalt medlemskontingent for inneværende år, er valgbare til tillitsverv i organisasjonen sentralt og lokalt, og kan være frivillige.
2.3 Strykning av medlemmer
Medlemmer som ikke betaler kontingent, strykes etter purring innen utgangen av det året regningen skulle vært betalt.
2.4 Utelukkelse av medlemmer
Medlemmer som handler i strid med gjeldende vedtekter eller på annen måte skader organisasjonen, kan utelukkes fra organisasjonen sentralt og lokalt med karenstid på 3 år.
KAPITTEL 3
Årsmøtet
3.1 Myndighet og innkalling.
Årsmøtet er Angstforeningens høyeste organ. Ordinært landsmøte avholdes hvert år innen utgangen av juni.
Møtet må kunngjøres minst én måned på forhånd. Saker til årsmøtet må være sekretariatet i hende senest tre uker før årsmøtet avholdes. Alle aktuelle dokumenter skal være tilgjengelige senest to uker før møtet. Årsmøtets vedtak er endelige.
3.2 Deltakelse og stemmerett
Alle medlemmer som har betalt medlemskontingent for inneværende år, har etter fylte 16 år møte-, tale-, forslags- og stemmerett på årsmøtet.
Alle representantene i styret stiller på årsmøtet med stemmerett. Administrasjonen skal delta på årsmøtet med minst to representanter med stemmerett, hvorav den ene er generalsekretæren.
3.3 Årsmøtets saksgang
Åpning
- Valg av ordstyrer
- Valg av referent
- Godkjenning av innkalling
- Valg av tellekorps
- Årsmelding
- Fremleggelse av regnskap med revisorberetning
- Fremleggelse av budsjett
- Handlingsplaner
- Medlemskontingentens størrelse
- Innkomne saker
- Valg av sentralstyre
- Valg av valgkomité
- Avslutning
Årsmøtet behandler saker som er nevnt i innkallingen. På ordinært landsmøte kan likevel spesielle saker, bortsett fra vedtektsendringer og forslag om oppløsning, tas opp til behandling hvis dette godtas av minst 2/3 av de avgitte stemmene.
Avstemningen skal skje ved håndsopprekning. Årsmøtet er vedtaksdyktig når minst 2/3 av de fremmøte godkjenner innkallingen.
Endringer av disse vedtektene krever 2/3 flertall. Valg og andre saker avgjøres med simpelt flertall.
3.4 Valg
Årsmøtet foretar valgene nedenfor. For å være valgbar må medlemskontingenten for inneværende år være betalt og vedkommende må være fylt 16 år. Kandidaten må være til stede ved valget eller ha levert skriftlig villighetserklæring. Denne kan være sendt per e-post.
Landsstyret har syv representanter som velges på følgende måte:
- Leder velges for to år hvert oddetallsår.
- Nestleder velges for to år hvert partallsår.
- 2 styremedlemmer velges for to år hvert partallsår.
- 3 styremedlemmer velges for to år hvert oddetallsår
3.5 Valgkomité
Valgkomité velges på følgende måte: Leder og to medlemmer velges for ett år. Dersom flere enn én trekker seg, kan valgkomiteen i samarbeid med styret finne nye medlemmer.
Valgkomiteen legger frem forslag på kandidater til vervene. Forslagene sendes sammen med sakspapirene i henhold til § 3.1
Personvalg skal være skriftlige hvis det foreligger flere kandidater til et verv, eller hvis noen krever skriftlig avstemning.
3.6 Ekstraordinært landsmøte
Landsstyret kan innkalle til ekstraordinært landsmøte, og må innkalle dersom minst 1/3 av medlemmene skriftlig krever det.
Ekstraordinært landsmøte behandler kun de saker som danner grunnlag for ekstraordinært årsmøtet. Møtet må kunngjøres senest to uker på forhånd.
KAPITTEL 4
Landsstyret
Landsstyret har overordnet nasjonalt ansvar for drift og utvikling av organisasjonen. Landsstyret har sju representanter.
Generalsekretæren har møteplikt og talerett, men ikke stemmerett. Ingen av styremedlemmene kan ha et ansettelsesforhold i Angstforeningen, unntatt vikariater og prosjektengasjementer.
Landsstyret er beslutningsdyktig når minst fire av medlemmene er til stede. Landsstyret avgjør alle saker med alminnelig flertall. Ved stemmelikhet har leder, eventuelt nestleder, dobbeltstemme.
Landsstyret har ansettelsesmyndighet og arbeidsgiveransvar. Styreleder har det formelle ansvaret for ansettelsesprosessen.
Landsstyret skal gjennomføre vedtak fattet av årsmøtet, og kan ikke omgjøre vedtak fattet av årsmøtet, med unntak av budsjettjusteringer.
Landsstyret skal forberede saker til årsmøtet, og legge fram årsberetning og årsregnskap, sammen med revisjonsrapport. Det føres referat fra møtene i sentralstyret.
Det er styreleder i foreningen som innehar signaturrett.
KAPITTEL 5
Sekretariatet
Sekretariatet består av medarbeidere med et ansettelsesforhold i Angstforeningen. De har ansvar for organisasjonens daglige drift. Sekretariatet rapporterer til sentralstyret.
KAPITTEL 6
Lokallag
Lokallag som opprettes i Angstforeningen forutsettes drevet av medlemmer, hvis mulig. Opprettelse av lokallag må godkjennes av landsstyret.
Som medlem av et lokallag regnes alle medlemmer som er bosatt innen lokallagets distrikt.
Lokallagene rapporterer til sekretariatet.
Lokallagets navn skal være: «Angstforeningen» etterfulgt av steds-, kommune- eller fylkesnavn, for eksempel «Angstforeningen Trondheim» eller «Angstforeningen Innlandet».
Lokallagene er selvstendige juridiske enheter. Lokallagene må følge Angstforeningens vedtekter og handlingsplaner, og er ansvarlige for egen drift og organisering. Det skal nedsettes et styre i lokallaget for dette formålet.
Dersom ikke annet er avtalt, uttaler lokallagene seg offentlig kun på vegne av seg selv.
Lokallag kan søke om økonomiske tilskudd på kommune- og fylkesnivå, både fra offentlige myndigheter og private organisasjoner.
Hvis lokallag legges ned, overføres eventuelle økonomiske restmidler lokalt i tråd med lokale vedtekter, til kommune, andre organisasjoner, eller til Angstforeningen.
KAPITTEL 7
Oppløsning
Oppløsning av Angstforeningen kan bare skje på ekstraordinært landsmøte med minst 3/4 flertall. I innkallingen skal det gå klart fram hvilke alternativer som finnes og hvilke konsekvenser disse har.
Ved oppløsning skal eiendom og økonomiske midler disponeres i samsvar med organisasjonens formål.
Årsmøtet avgjør med simpelt flertall hvordan de nevnte ressursene nærmere skal fordeles og anvendes.